01/05/2020

Diskretni heroj: Mladen Božović

Mladen Božović - foto FK Partizan

Mladen Božović, momak iz Podgorice, rođen je 1 avgusta 1984 godine, a prve fudbalske korake napravio je u lokalnom klubu Zabjelo, da bi sa svojih 19 godina, 2003 godine, stigao u Budućnost, prvu iz mesta u okolini Beograda, Dobanovci, a potom i u ekipu iz Podgorice. Bio je član Budućnosti od 2003 do 2007 godine, uz periode na pozajmici u Mladosti iz Podgorice i Komu, da bi se ustalio na golu plavih, u prvom šampionatu Crne Gore 2006-07. Posle odlične sezone, u zimskoj pauzi 2007-08, prelazi u Beograd, u Partizan.

Sa Partizanom potpisuje četvorogodišnji ugovor i stiže u vreme kada i Slaviša Jokanović, koji je na klupi zamenio Miroslava Đukića, koji je predvodio crno-bele u jesenjem delu sezone. Startni golman bio je Mladenov prezimenjak Darko, koji je započeo i prolećni deo sezone kao broj 1.

Prve minute u dresu Partizana, upisao je u četvrtom prolećnom kolu, kada je pred sam kraj susreta, ušao kao rezervna, da bi i naredna tri susreta potom, presedeo na klupi. Prvu priliku da startuje, dobija na gostovanju u Novom Sadu u 25. kolu, meč je završen rezultatom 1:1, a Partizan je nastavio veoma neizvesnu bitku za titulu prvaka Srbije.

Mladen Božović - foto FK Partizan

Od tog meča, pa sve do kraja sezone, Mladen je bio Partizanova jedinica i na osam utakmica do kraja, prvio je samo dva gola, a prvenstvo je osvojeno u Kruševcu, kada je pehar konačno vraćen u Humsku 1, posle dve sezone pauze, a posle pobede nad C.zvezdsom u polu-finalu i Zemunom u finalu, osvojen je i kup, za duplu krunu posle 14 godina!

U narednoj sezoni, branio je na svih 33 utakmica u prvenstvu, a čak 20 puta završio je meč bez primljenog gola, a primio ih je 15, te sezone. Sa crno-belima je nastupao u kvalifikacijama za ligu šampiona, potom i u grupi lige UEFA, gde je beležio sjajne odbrane. U proleće 2009 godine, Božović obara prvo, klupski rekord bez primljenog gola, koji je držao Ivica Kralj sa 840 minuta, a potom i rekord bivšeg golmana Obilića, Nenada Lukića, sa 903 minuta, koji je držao rekord prvenstva. 916 minuta je Mladen ostao ne savladan, u prevodu preko 10 utakmica! Partizan je odbranio duplu krunu, što se dogodilo prvi put u istoriji kluba!

Treća sezona u dresu Partizana, prošla je u još jednom nastupu u kvalifikacijama za ligu šampiona, gde su crno-beli zaustavljeni od Apoela, ali su potom nastupali u grupi lige UEFA. U domaćem prvenstvu, Božović je branio na 25 od 30 mečeva i savladan je samo 9 puta, a u 16 navrata je sačuvao svoju mrežu. Posle minusa na tabeli, bukvalno od prvog kola, pa se do aprila meseca, Partizan je uspeo da preokrene situaciju i da pod komandom Aleksandra Stanojevića, osvoji i treću titulu u nizu.

Na meču Partizan - Makabi 2010 godine. Foto FK Partizan

Ukupno, za naš klub je zabeležio 87 nastupa, na kojima je primio 48 golova, a čak 50 puta je ostao nesavladan. Taj učinak je još bolji, ako se gledaju prvenstvene utakmice, na kojima je na 68 mečeva, 43 puta bio bez primljenog gola! Sa tim da je samo dva puta, primio više od jednog gola!

Put ga je iz Beograda, vodio u Videoton, gde je nastupao tri sezone, gde je osvojio pehar prvaka Mađarske, jedan liga kup i dva superkupa te zemlje. Od 2013 do 2015 godine, bio je član ruskog Tomska, a bio je i na pozajmici u ekipi Himika. Potom se vraća u Crnu Goru, gde je sezonu 2016-17 proveo kao golman Zete, a narednu, poslednju kao aktivan fudbaler, u grčkoj Larisi.

Za selekciju Crne Gore, zabeležio je 43 nastupa, a posebno se pamti utakmice protiv Engleske na Vembliju 2010 godine, kada je meč završio bez primljenog gola!